#21 Överskåp och barnskydd.

Detta blir lite av en fortsättning på inlägg #20. Vi börjar med Överskåp (Varning, mer inredning 😉 ).

 

01

Skåpet med glasluckorna är ett skåp som har följt med oss under hela tiden som vi bott i våran vagn. Nu fick jag äntligen fästa in den i inredningen ordentligt.
Jag började med att skruva på den lilla listen som sitter under hela konstruktionen. En sån liten rackare bär väldigt mycket. Bredvid skåpet så sitter det en tillsågad limstavsskiva. I.o.m. att den har stöd från vår skiljevägg så oroar jag mig inte särskilt mycket över dess bärförmåga. Däremot så är skåpet något att oroa sig för, i.o.m. att den bara har stöd längst intill väggen. Man vill inte ha den tippande utåt. Den lilla listen räcker inte till för att hålla skåpet (+ alla saker däri) uppe ensam, så därför så är skåpet fastskruvad i väggen med fyra vinkeljärn och också en grov trekantslist ovanpå som är skruvad i taket/hammarbandet. Den trekantslisten kommer går att se på bilden nedan.
Jag skruvade den på insidan av skåpet med kanske åtta skruvar och sen så tog jag långa och rejäla träskruvar och skruvade in i väggen, och där bakom så sitter det en regel (hammarbandet). Trekantslisten och den undre listen bildar tillsammans en nypeffekt ungefär som en tving tänker jag! Vi har haft god belastning på och det verkar sitta prima.

 

 

02

Nycklar, trådar, tejp, verktyg, brev och räkningar, osv, osv. Ja, det finns många saker som bidrar till ett stökigare hem om de inte har sina platser. Stökigt hem i ett litet hus där kvadratmetrarna är nog så räknade gillar jag att undvika! Visst innebär det lite plock varje dag, men det är bara en fördel. Det blir en kul utmaning att hitta på lösningar så att saker och ting integreras med inredningen och inte bidrar till känslan av stökighet. Nycklarna fick sin plats och brev/räkningar är på G att få en plats också. Återigen så vill jag ge cred åt gersågen vi skaffade i början av bygget. Den bygger allt åt en! Man behöver bara visa den vart den ska hugga tänderna, och så blir en “brevlåda” till!

 

 

03

 

04

Här har jag “reglat” i ordning för att fästa in underlisten (nog finns det ett stiligare och mer etablerat namn för det?). Skruvar underifrån med skruv som är lämpade. Så lite synliga skruvar som möjligt tack!

 

 

05

08

90 grader, den är enkel. 90 / 2 = 45, okej så varje hörn av dessa två längst ut är 45 grader vardera. Och när det blir ett möte av listerna så ska de också delas på två. 45 / 2 = 22,5. Listen kapas i 22,5 grader!
Det blev till att stämma bra! Matematiken kom till användning till slut.

 

 

10

Biten längst till höger; en trogen tjänare. Till vintern bränner vi upp hen.

 

 

13

När bitarna väl var måttade och sågade och skruvade (skruvades på “regelns” baksida (så lite synliga skruvar som möjligt!)) så var de ju självklar inte perfekt synkade i sina skarvar som bilden ett steg upp visade. Men om ni studerar bilden precis ovan så kan ni se hur jag löste det efter en del klurande. Den lilla regelbiten som tillkommit i underkanten av listernas baksida är gjord så att den har luft mellan sig och listen på dess framsida. Jag hade förborrade stora hål, så att skruven inte skulle gänga något alls i den. Och efter det så skruvade jag försiktigt med en mejsel (INTE DRAGARE). Mm för mm skruvade jag och kunde se på framsidan precis när listerna dragits baklänges såpass mycket att det synkade varandra. Sen tog jag försiktigt och sandpapprade fogarna så blev övergångarna helt överraskande bra.

Ett extra stöd mellan skåpet och träskivan syns också i bilden längst till vänster. Better safe than sorry!

 

 

14

Klossen i fokus fyller precis samma funktion som klossen ovan, bara att de ser olika ut. Denna hjälper till vid den 90 gradiga vinkeln, vilket helt klar är mycket lättare att jobba med.

 

 

15

 

16

Jag hade ett till utrymme att fylla ut med något skoj, nämligen ovanpå skåpet. där möter ju taket väggen och såna där platser är ju aningen svåranvända. I bilden ovan så ser man lösningen.

 

 

18

Hur enkelt som helst och hur kul som helst. En liten “vinhylla”!

 

 

19

Här kan ni också se trekantslisten lite bättre!

 

20

Vi byggde också ett ytterligare hyllkomplex. Dem kommer alltid till användning. Jag måste säga att vi har blivit “bygg”-smartare med byggets gång. När vi satte upp dessa hyllor så var det som självklart hur en skulle gå tillväga hela vägen. Vi använder taket och väggarna för att fästa saker och ting ordentligt. Skruvarna får mer tillit i sin bärförmåga så därför hoppar vi över massa beslag och halv i halvor och allt vad det kan vara. Det går mycket fortare och blir bra ändå. MEN! Obs! Halv i halvor och andra lösningar har verkligen SINA platser också! Tex i loftens golvreglar, att göra halv i halvor där är en försäkring jag inte vill vara utan!

 

 

22

Jag ryser aningen när jag ser denna låda som vi kallar sängbord. Vi har nämligen byggt tre till (De syns på bild senare i detta inlägg). Och det var bland det tråkigaste vi gjort i vagnen. Vi gruvade oss för att ta itu med dem ordentligt.. Men, men! Vad de gör är att de ger stöd åt våra madrasser, vi har fått bokhyllor att ställa saker på och även i. Så idag så har vi ytterligare extra förvaring i våra små sängbord. Den på bilden här var den sista som vi gjorde. Dem är helt gjorda i spillbitar de också. Jag hoppar över att gå in på hur de är uppbyggda, för det är lika trista som de är enkla..!

 

 

24

Nu är också eldosan på plats. Anar att jag kommer få göra en mer starkare konstruktion för att hålla den på plats efter att vi dragit ut en del kontakter. Men det var värt att dra den genom hela underskåpet 😀

 

 

26

 

 

Alright! Då fortsätter jag med barnskyddet vid loftet. (Oroa er inte, detta tillkom i vintras. I dag är han tio månader och är mycket rörlig, då är såna här saker bara en självklarhet och ett måste.)

30

Jag brukar glömma bort att fotografera till en början av de olika små projekten, så även här. Så denna ram är en bit in i processen. Men jag ska försöka tala om så gott jag kan vad jag hittills har gjort:
Först och främst så får jag idéer som jag inte vill släppa. Att konstruktionen skulle följa takets vinkel gav mig otroligt mycket mer arbete. Mitt eftersmartare jag kom fram till att detta kunde ha gjorts mycket enklare, men då skulle det inte blivit lika fint ;).
Jag började med att måtta och såga de rektangulära “listreglarna”. Sen måttade jag så gott jag kunde för att få längden på rundstavarna. Det var svårt. Till slut fick jag prova mig fram. Jag sågade lite åt gången och provade sedan allting på plats vid loftet, utan att ha skruvat något alls. Efter att sprungit mellan sågen och huset så blev jag till slut nöjd med de yttersta rundstavsbitarna. De klämdes in fint vid loftet och stod i lodrät ställning. Först då ritade jag av vart det varit någonstans för att sedan skruva fast dem i verkstaden.

 

 

32

Eftersom jag gjorde de yttersta på plats så kunde jag lita på att vinkeln i toppen på konstruktionen (alltså den i taket) var rätt. Då var det bara att mäta upp avstånd rita på på den understa listregeln. Den övre blev ju krånglig i alla skeden efter som det är i vinkel..!

 

Här under följer en bildserie om hur jag fick ut mitten på rundstavarna och hur jag sedan fäste dem i listreglarna. (Verktyget kalla strykmått och är mycket finurlig!)

34

36

38

40

42

44

46

48

50

52

Den klossen i mellan där är ett måste i denna konstruktion! Den gör saker så smidiga och det blir mycket bra, förutsatt att den sågats i rätt mått såklart.

 

54

Som ni ser så är det toppen som var det krångliga. Jag fann ett gott system för att ordna till det. Ni ser att alla rundstavarna är snedkapade i toppen, detta gör så att måttsträckan i diameter blir mera än rundstavens tjocklek, vilket gör det svårt att mäta och rita. Med en kloss i rätt storlek behövs det inte måttas eller ritas. Klossen till höger är bara stöd så att rundstaven inte ska ge sig iväg åt det hållet när en skruvar.

 

56

58

Noga! Barnet får inte komma mellan stavarna! Så vi satte dom rätt tätt. Sju cm eller något liknande (inte CC). De får heller inte vara för klena så att de kan töjas ut i sidled.

 

60

62

Jajusst! Vi glömde inte halva sidan, utan där har vi en konstruktion som gör att man faktiskt kan ta sig upp och ned från loftet också! Konstruktionen var den enklaste vi hittade i våra fantasier.

 

64

66

Jag tror det kallas för lastnät. Vi fick med våran bit i en auktionslåda. Det var inte den vi ropade på och ville ha, men så kom det sig att två år senare fann den sin plats vid våran sängfot.
I botten är den fastmonterade med samma “spik” som stängsel till en hage har. De ser ut som ett U. På sidorna och i taket sitter det krokar som vi hänger upp nätet i varje kväll. Vi testar hållfastheten regelbundet, och det håller för mig, Kenny 88KG stark.

 

68

Alla våra nattduksbord. De två inre har en lucka med gångjärn i mitten så att vi kommer åt dess ihållighet!
Våran ribbotten syns också här. Den är fastskruvad i golvet. När jag och Mirja Li träffades så hade vi en madrass på golvet bara. Detta var där vi bodde förut. Och en dag när vi skulle vika upp madrassen så fann vi mögelprickar på undersidan. Efter den resan så uppskattar vi värdet av att ha lite luft därunder.

 

Bonus! Detta stod ju inte med i rubriken!
Eftersom att vi inte har impregnerad trall till altanen så behöver den lite kärlek emellan åt. Detta är vår kärleksförklaring:

70

72

Nu ska vi se om jag kan rota fram i minnet hur stora andelar var vardera det är i denna brygd. 20-25% tjära, 65-70% rå kallpressad linolja, och en 10% terpentin.
Jag värmde upp tjäran och linoljan aningen. Inte kokning och inte för hett, bara lite grann! Sen hällde jag i terpentinen och så var det klart så. Jag är ingen expert, jag bara gjorde vad jag tänkte skulle bli bra.

 

74

Jag rollade på det. Ett lager. Under dagen gick jag efter och strök ut brygden där de ansamlades på ytan och inte kunde tränga igenom helt. Det borde ha torkats av, men det gjorde jag aldrig. Så någon dag senare så var det lite klibbigt på sina håll och kanter. Detta varade i någon vecka och sedan blev det som ett lager lack ovanpå trät, så där vet jag att vatten inte kommer in och gör sitt. Nästa år gör jag samma grej igen, och jag tänker inte torka av ytan i efterhand då heller! 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s